اهمیت در نظر گرفتن رده بندی سنی انیمیشن برای پدر و مادرها

آیا تماشای هر کارتون برای بچهها کار درستی است؟! اگر در فیلم کارتونی سطح بالایی از خشونت وجود داشته باشد چه؟ اگر صحنههایی در فیلم کارتونی فقط مناسب بزرگسالها باشند، آیا بازهم به کودکان اجازهی تماشا میدهید؟ در این مقاله شما را با اهمیت رده بندی سنی انیمیشن آشنا میکنیم تا بدانید کدام فیلم کارتونی مناسب کودک شماست و کدام مناسب نیست.
آیا همه کارتونها مناسب بچهها هستند؟
کارتونها سالهاست که نسلهای مختلف را سرگرم کردهاند؛ از کارتونهای دهههای ۵۰ و ۶۰ خورشیدی گرفته، تا فیلمهای کارتونی امروزی که گاهی اوقات از فیلمهای بزرگ سینما هم پرفروشتر میشوند. البته این روزها بیش از هر زمان دیگری در تاریخ سرگرمی، کارتون برای تماشا وجود دارد. اما آیا تماشای همهی کارتونها برای همهی سنین مناسب است؟
خیر! همهی کارتونها مناسب بچهها نیستند. بعضی پدرومادرها صرفا با دیدن ژانر انیمیشن، تصور میکنند تماشای آن فیلم یا سریال برای کودکشان خوب است، غافل از اینکه آن انیمیشن، داستان یا شوخیهایی مناسب بزرگسالان دارد. در بعضی انیمیشنها مفاهیم سنگینی وجود دارند که درکشان برای بچهها دشوار است؛ در بعضی دیگر تراژدی بزرگی اتفاق میافتد که ممکن است اثرش تا سالها روی ذهن بچهها باقی بماند.
کارشناسهای رسانه میگویند پیش از آنکه به کودک خود اجازهی تماشای سریال یا فیلمی در ژانر انیمیشن بدهید، تحقیق کنید تا مطمئن شوید که تماشای آن مناسب سن کودک شماست. هرچند ظاهر انیمیشنی سریالها و فیلمهای این حوزه، هر کودکی را به خود جلب میکند، اما ممکن است داستان و مفاهیم آنها ممکن است بههیچوجه مناسب نباشند.
یکی از راههای تحقیق دربارهی کارتونها، این است که به مقداری از گفتوگوهای بین شخصیتها گوش کنید. آیا کلامی که بین شخصیتهای این سریال یا فیلم انیمیشنی ردوبدل میشود، مناسب کودکان است؟ مقداری از صحنهها را ببینید تا مطمئن شوید شامل مفاهیم خشن و یا … نیست. علاوه بر اینها، میتوانید با پدرومادرهای دیگر هم مشورت کنید.
اما بهجز تماشای کارتونها، راه دیگری هم برای اطمینان از مناسببودن سریال یا فیلم انیمیشنی برای بچهها وجود دارد و آن توجه به رده بندی سنی انیمیشن است.
رده بندی سنی انیمیشن چیست؟
حتما آن حرفهای انگلیسی را دیدهاید که روی کاور سیدیها یا در صفحهی معرفی انیمیشنها در بعضی وبسایتها نوشته شدهاند. آن حرفها در واقع درجهبندی فیلم بر اساس سن مناسب مخاطب هستند. اما آن حرفها از کجا آمدهاند؟
انجمن تصاویر متحرک آمریکا (Motion Picture Association of America) برای فیلمها در ژانرهای مختلف از جمله فیلمهای انیمیشن، از سیستم درجهبندی فیلمها (film rating system) استفاده میکند. در مورد سریالها و البته سریالهای کارتونی هم هر شبکهی تلویزیونی سازنده یا پخشکنندهای برای خودش تصمیمگیری میکند.
درجهبندی فیلمهای انیمیشن
در ادامه رده بندی سنی انیمیشن در قالب فیلم و بر اساس سیستم درجهبندی فیلمها را معرفی میکنیم.
درجه G
حرف G حرف اول عبارت General Audience بهمعنی تماشاگران عمومی است. وقتی عبارت G گوشهٔ کاور سیدی یا در صفحهی معرفی انیمیشن ذکر شده، یعنی همهی سنین میتوانند آن را تماشا کنند.
درجه PG
حروف PG حروف اول عبارت Parental Guidance Suggested به معنی تصمیمگیری با والدین است. اگر فیلم انیمیشن درجهی PG گرفته باشد، یعنی ممکن است صحنههایی داشته باشد یا حرفهایی در آن ردوبدل شوند که مناسب همهی بچهها نباشند.

درجه PG-13
حروف PG حروف اول عبارت Parental Guidance Suggested به معنی تصمیمگیری با والدین است. عدد ۱۳ هم به این معناست که ممکن است صحنههایی از این فیلم برای بچههای زیر ۱۳ سال نامناسب باشند.
درجه R
حرف R حرف اول عبارت Restricted-Under است و عددی که بعد از آن میآید، نشان میدهد این فیلم مناسب بچههای کمتر از آن سن نیست. برای نمونه R-18 یعنی این فیلم مناسب نوجوانان زیر ۱۸ سال نیست.
درجه NC-17
درجه NC-17 یعنی هیچ نوجوانی زیر سن ۱۷ سال، نباید این فیلم را تماشا کند. بهتر است چنین فیلمهایی را هرگز برای کودکان و نوجوانان نمایش ندهیم.
درجهبندی سریالهای انیمیشن
پس از فیلمها، نوبت به رده بندی سنی انیمیشن در قالب سریال میرسد. البته همان طور که گفته شد، هر شبکهی سازنده یا پخشکنندهای، خودش در این مورد تصمیمگیری میکند.
درجه TV-Y
شبکههای تلویزیونی یا انیمیشنهایی که چنین درجهای دارند، ویژه کودکان هستند. چنین برنامههایی معمولا برای کودکان در همهی سنین مناسب هستند. این برنامهها بیشتر جنبهی یادگیری دارند.

درجه TV-Y7
این درجه برای کودکان بالای ۷ سال مناسب است. برنامههایی که با این درجه پخش میشوند، برای استعدادیابی کودکان هستند و میتوانند استعداد آنها را کشف کرده یا تقویت کنند.
درجه TV-G
شبکههایی که چنین درجهای دارند، مناسب همهی سنین هستند. همهی اعضای خانواده میتوانند در کنار هم برنامههایی با چنین درجهای را تماشا کنند.

درجه TV-PG
شبکههای تلویزیونی یا انیمیشنهایی که چنین درجهای دارند برای کودکان مناسب نیستند. در چنین انیمیشنها یا برنامههای تلویزیونی معمولا حاوی ناسزا یا صحنههای خشن هستند.
درجه TV-14
این برنامهها برای کودکان زیر ۱۴ سال مناسب نیستند. بهتر است خانوادهها در اجازه به کودکان برای تماشای چنین برنامهها یا شبکههایی بسیار سختگیر باشند.
درجه TV-MA
این برنامهها برای کودکان زیر ۱۷ سال مناسب نیستند. بهتر است خانوادهها به کودکان اجازهی تماشای چنین برنامهها یا شبکههایی را ندهند.
آیا دیجیتون رده بندی سنی انیمیشن انجام میدهد؟
بسیاری از پدرومادرها این دغدغه را دارند که مبادا کودکشان محتوای نامناسبی را در اینترنت تماشا کند. خیلی از پدرومادرهای نگران در تماس با دیجیتون، از امکانات این وبسایت برای رده بندی سنی انیمیشن پرسیدهاند.
ما برای شما پدرومادرهای عزیز خبر خوبی داریم: شما میتوانید با خیال راحت از دیجیتون استفاده کنید. در دیجیتون کارتونهای دوستداشتنی و متناسب با هر سلیقهای برای کودکان ایرانی در سنین مختلف وجود دارد. دیجیتون برای راحتی شما کارتونها را ردهبندی سنی کرده است.”
” سیستم کنترل والدین ” یکی از ویژگیهای محبوب دیجیتون است و مورداستقبال کاربران زیادی قرار گرفته است. این ویژگی به والدین این امکان را میدهد که محصولات دیجیتون را در ردههای سنی کودک، یعنی ۳ تا ۶ سال، و نوجوان، یعنی ۷ تا ۱۲ سال تقسیم کنند تا فقط محصولات مناسب سن فرزندشان در دسترس آنها قرار بگیرد.
برای استفاده از این ویژگی، کافی است در وبسایت و اپلیکیشن دیجیتون عضو شوید، کارتون مناسب کودک خود را پیدا کنید و خودتان با خیال راحت به کارهایتان برسید! راستی، اگر سرعت اینترنت شما پایین است، نگران نباشید! دیجیتون خودش را با سرعت اینترنت شما سازگار میکند. در ضمن میتوانید کارتونها را از اپلیکیشن و نسخه ویندوز دیجیتون دانلود هم بکنید.
در وبلاگ دیجیتون مطالب بیشتری بخوانید.