تاثیرات مثبت و منفی کارتون بر کودکان چه چیزهایی است؟

تماشای کارتون یکی از سرگرمیهای پر طرفدار همه کودکان امروزی است. یکی از فاکتورهایی که در شکل گیری شخصیت کودکان بسیار مؤثر و مهم است، الگو برداری کودکان از شخصیتها و قهرمانهای کارتونها است. در این مقاله تصمیم داریم به تاثیرات مثبت و منفی تماشای کارتون وانیمیشن بپردازیم.
انیمیشنها به خاطر تنوع و گستردگی موضوعی که دارند و پیامهایی که به کودکان و مخاطبهای خود منتقل میکنند، بسیار قابل تأمل هستند. ذهن انسان در کودکی کنجکاو و در حال رشد است و ظرفیت خوبی از راه دیدن و شنیدن برای یادگاری دارد. به دلیل جذابیت بالای کارتونها کودکان سعی میکنند رفتار خود را همانند شخصیتهای کارتون کنند و حرکات شخصیتها و قهرمانان را تقلید کنند. در همه جای دنیا با توجه تنوع موضوعی، انیمیشن ها به دستههای مختلف برای سنین مختلف تقسیم بندی میشوند. توصیه ما به والدین عزیز این است که به خاطر تأثیرپذیری کودکان از کارتونها که جزء جدایی ناپذیر زندگی آنها است در انتخاب کارتونها دقت لازم را داشته باشند که از نظر ارزش، پیام و محتواهایی که دارند به کودکان منتقل میکنند مناسب باشد.

چرا کودکان دیدن انیمیشن و کارتون را دوست دارند؟
تاثیرات مثبت و منفی کارتون بر کودکان بالاست. بچهها خودشان را در کارتونها تصور میکنند. آنها با تصور کردن خود در قالب شخصیتهای کارتون مورد علاقه خود کارهایی را که در واقعیت نمیتوانند انجام دهند را تصور میکنند و تجربیات شیرینی را بهدست میآورند. اگر یک کارتون هیجان زیادتری در کودکان ایجاد کند، تأثیرگذاری زیادتری دارد. کارتونهایی که آهنگ و نشاط و شادی در آنها بیشتر است یا کاراکترهای آنها قهرمانهایی هستند که کارهای خارق العاده میکنند و همه را نجات میدهند تأثیر بیشتری روی کودکان میگذارند و آنها را به وجد میآورد. کودکان ذهن خلاق، پویایی و هیجان بیشتری دارند و با دیدن کارتونها خود را جای شخصیتها میگذارند و خیالپردازی میکنند. کودکان بیشتر وقت خود را در مدرسه، کنار والدین و… میگذارند و اغلب شاهد اتفاق های معمول و عادی هستند؛ اما از آنجاییکه آنها درهنگام تماشای کارتون شاهد صحنههای جذاب، خیالی و غیرعادی که موسیقی شاد و جلوههای بصیری دارد هستند بیشتر به دیدن کارتون تمایل نشان میدهند.

تأثیرات کارتون و انیمیشن بر کودکان
- فعال کردن ذهن کودکان: بررسیهای علمی نشان داده است که ذهن از طریق فعالیتهای بصری، یادگیری بیشتری نسبت به سایر روشهای دیگر مانند شنیدن دارد. ذهن در دوران کودکی خالی است و کودکان با دیدن یادگیری خود را افزایش میدهند. همچنین کودکان با دیدن کارتونها و انیمیشنهای رنگارنگ و زیبا، میتوانند رنگها را از یکدیگر تمیز بدهند و آنها را بشناسند.
- تقویت روحیه کودکان: کودکان معمولاً با کاراکترهای کارتونها و انیمیشنهایی که تماشا میکنند معمولاً همزاد پنداری میکنند و خود را در قالب شخصیتهای کارتونی تصور میکنند و با صدای بلند میخندند که این کار باعث خالی شدن اضطراب و استرس آنها میشود که سبب میشود که روحیه کودکان بهتر شود و اعتماد به نفس آنها بالا برود که این کار برای رشد کودکان مفید است.
- آموزش مشوورت کردن و همکاری با دیگران: شخصیتهای کارتونی معمولاً در کنار خانواده و دوستان فعالیتهای خود را انجام میدهند و با آنها در کارها مشورت میکنند و در مشکلاتی که برای آنها پیش میاید از دوستان و خانواده کمک میگیرند و یا به آنها کمک میکند که دیدن این صحنهها سبب میشود که کودکان تا حد امکان این کارها را در زندگی واقعی خود انجام دهند.
- شناخت محیط پیرامونی به کودکان: یکی دیگر از تأثیراتی مثبتی که دیدن کارتون بر ذهن کودکان میگذارد این است که بهوسیله هیجان و حس کنجکاوی که در آنها ایجاد میشود، کودکان نسبت به محیط اطراف بیشتر توجه کنند و آن را بیشتر بشناسند و فرق بین دنیای واقعی و کارتون را بهتر درک کنند و نسبت به شناخت دنیای واقعی کنجکاوتر شوند.
- کاهش سن یادگیری در کودکان: کودکان با دیدن کارتونهای آموزشی میتوانند یادگیری را زودتر شروع کنند. آموزش شکلها، رنگها، شمارش عدد و حتی آموزش زبان خارجی از جمله مواردی هستند که میتواند جزء وارد آموزشی باشد.

والدین باید به چه نکاتی توجه کنند؟
به دلیل تاثیرات مثبت و منفی کارتون بر کودکان، پدر و مادرها باید در انتخاب کارتونی که کودکشان میخواهند ببیند دقت بالایی به خرج دهند. کارتونها را از نظر ارزش محتوایی بررسی کنند که با فرهنگ و ارزشهای خانوادگی متناسب است یا خیر. یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه داشت رده سنی مناسب با سن کودکان است. والدین در انتخاب کارتونها علاقههای کودکان خود را نیز مد نظر داشته باشند تا باعث شکوفا شدن استعدادها و توانایی آنها شود.
پدر و مادرها باید سعی کنند در دیدن انیمیشنها با فرزندان خود همراه شوند و در حین دیدن کارتونها، کودکان خود را زیر نظر داشته باشند و حالات و رفتارهای آنها را بررسی کنند. با کودکان خود در مورد آن صحبت کنند و از کودکان بخواهند مفهوم و پیامی که با دیدن آن کارتون درک کردند را برای آنها توضیح دهند. کودکان شاید نتوانند که فرق بین دنیای واقعی و کارتون را به درستی تشخیص بدهند و وظیفه پدر و مادرها است که به کودکان توضیحات لازم را بدهند.
والدین علاوه بر اینکه مضامین کارتونها و انیمیشنها را مورد بررسی قرار میدهند باید مدت زمان تماشای آنها را کنترل کنند. روانشناسان معتقدند که باید روزانه حداکثر بین 1 تا 2 ساعت به تماشای کارتون بپردازند.
در حال حاضر انیمیشنها متناسب برای تمام سنین تعریف شدهاند، یعنی علاوه بر انیمیشن مناسب کودکان انیمیشنهایی نیز متناسب برای سنین بزرگسال طراحی میشوند. در حالت کلی بهترین انیمیشن مناسب کودکان آن انیمیشنی است که بیانگر داستان سادهای باشد تا یک کودک با سن کم بتواند با توانایی درک خود متوجه محتوای آن شود. در این مقاله میتوانید با انیمیشن مناسب کودکان زیر سه سال آشنا شوید.
دیجیتون امکان رده بندی کارتونها را برای تمامی سنین دارد. سیستم کنترل والدین یکی از ویژگیهای مطرح دیجیتون است که مورد استقبال کاربران زیادی قرار گرفته است. والدین میتوانند محصولات دیجیتون در رده های سنی (3 تا 6 سال) ، کودک (7 تا 12 سال) و نوجوان تقسیم کنند تا فقط محصولات مناسب سن فرزندشان در دسترس قرار گیرد.
خوشبختانه دیجیتون در طول سالهای فعالیت خود توانسته است محتوای مناسبی تهیه کند که پاسخگوی نیاز کودکان و نوجوانان باشد.
اگر این مقاله برایتان مفید بوده است، نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید.